top of page
Search
  • Writer's pictureDenisa Eckmannova

Čo ak nieje vedomie a podvedomie v súlade?

Updated: Oct 18, 2023

Prečo je dobré pozrieť sa na to, či presvedčenia, ktoré o sebe máme na vedomej úrovni sú zhodné s tým, ako ich má uložené podvedomie?


Už sme počuli o tom že to, aký máme vzťah k sebe, aj aké presvedčenia máme o sebe, tak sa nám zrkadlia u druhých.


Ako si však vysvetliť situácie, v ktorých máme pocit, že si nás druhí ľudia (môže to byť aj len jedna konkrétna, ale zato dôležitá osoba v našom živote) nevážia, ak si pravidelne afirmujeme pozitíva , hovoríme si slová, v ktorých si vážime samých seba, staráme sa i svoje bytie.....a predsa sa udejú situácie, v ktorých pocítime nerešpekt alebo neúctu?


Znamená to to, že na vedomej úrovni (to, čo si uvedomujeme) si seba vážime. No na podvedomej úrovni (to, čo si neuvedomujeme) je to inak. Podvedomie je taký sklad spomienok, ktoré sú z nejakého obdobia z minulosti. Ak na vedomej úrovni máme vedomé presvedčenie - napríklad "som hodnotná/ý", ale v bežnom živote nás hodnotne niekto nevníma, znamená to, že vedomé presvedčenie nieje zhodné s presvedčením na podvedomej úrovni. Preto sa tento nesúlad odzrkadlí v bežnej situácii každodenného života ako sklamanie z toho, že si nás niekto neváži - a to aj napriek tomu, že my sa hodnotne cítime.


Ako sa do podvedomia dostalo negatívne presvedčenie a prečo má uložené iné presvedčenie, ako vedomá myseľ - ktorú nastavujeme na pozitívne zmýšľanie o sebe?


Napríklad, ak sme vyrastali v modeli podmienenej lásky, ak chýbalo uznananie hodnoty, pochvala ak sa niečo podarilo, podvedomie si uložilo presvedčenia napríklad "niesom dosť dobrá/ý, čo urobím nemá hodnotu, musím sa veľmi snažiť, aby som dostal/a nejakú pochvalu"....a rôzne iné.


Podvedomie nevie teda, čo to tá spomínaná úcta, ktorú si afirmujeme, znamená.

Vedomá časť sa snaží. Vieme, že je to dôležité a teda hľadáme spôsoby, ako prejaviť úctu sebe aj ostatným.


Ak sme sa ešte nepozreli na to, či v podvedomí niesú nejakí takíto "kostlivci v skrini", vybehnú z tej skrine v najneočakávanejšom momente a ukážu sa tak, že nejaká situácia v nás vyvolá silný pocit, že si nás druhý neváži. Aj keď my sa snažíme prejavovať druhým, že si ich vážime.


Niekto sa silno nazlostí, nahnevá, niekoho prepadne ľutosť, krivda, nespravodlivosť, smútok alebo úzkosť. V každom prípade však ide o signál, že podvedomie si pýta zosúladiť afirmácie, ktoré si hovoríme na vedomej úrovni. Tak aby to, čo si hovoríme, rovnako bolo aj v podvedomí.


Ako sa dá zosúladiť podvedomie s vedomím tak, aby sme sa nemuseli kontrolovať v každej chvíli a zároveň aby sa prestali diať situácie, v ktorých pocítime neúctu?


Nájsť tých "kostlivcov". Je mnoho techník a metód, ako s podvedomím pracovať. Mne sa najviac osvedčila regresná terapia a Theta healing, preto s nimi pracujem a tie zároveň i ponúkam. Metódy, ktoré už veľakrát pomohli mne aj mnohým ďalším dať do rovnováhy podvedomie s vedomím a život je hneď o niečo ľahší.


Ak cítite volanie trošku (alebo aj veľa) sa odbremeniť od ťaživých pocitov z nepríjemných situácií, určite nájdeme ten najvhodnejší spôsob na mieru.















148 views0 comments
bottom of page